flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок оскарження рішень суду

14 листопада 2012, 14:20

Що робити, коли ви не задоволенні рішенням суду?

Маючи на руках рішення суду першої інстанції, ви одразу може  для себе вирішити, що робити далі: погодитись із цим рішенням чи  спробувати його оскаржити у апеляційній інстанції.

 

Що таке апеляційне оскарження?

Якщо вас не задовольняє рішення місцевого суду у справі, тобто  на вашу думку, суд неправильно встановив обставини (факти), або  неправильно застосував до них норми матеріального права чи порушив правила судочинства (процесуальний закон), то ви можете  оскаржити таке рішення з цих підстав до відповідного апеляційного  суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться місцевий  суд, що ухвалив рішення. Апеляційний суд буде у Вашій справі другою, апеляційною, інстанцією.

 Оскарження відбувається в такому порядку:

  апеляційна  скарга  подається через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення;

  суд першої інстанції, після одержання всіх апеляційних скарг,  що стосуються конкретної справи надсилає їх разом зі справою до відповідного апеляційного суду;

   апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах оскарження та заявлених в  суді першої інстанції вимог.

  При оскарженні обов’язково потрібно дотримуватися строків  подання апеляційної скарги, інакше рішення набере законної сили і ви втратите право його оскаржити.

Якщо ж ви пропустили ці строки з поважних причин, одночасно зі  скаргою слід подати клопотання про їх поновлення.

Щоб дізнатися  строки апеляційного оскарження, необхідно звернутися до відповідного процесуального кодексу – для рішення суду в цивільній справі  та постанови суду в адміністративній справі – це 10 днів з моменту винесення рішення – для направлення апеляційної скарги.

 

Що таке апеляційні суди і чим вони відрізняються від  місцевих?

 Апеляційні суди утворюються і діють з метою мінімізувати ризики суддівської помилки.  У системі судів загальної юрисдикції в Україні діють такі апеляційні суди:

• загальні

• спеціалізовані.

Апеляційними загальними судами є:

• апеляційні суди областей,

  апеляційні суди міст Києва та Севастополя,

  Апеляційний суд Автономної Республіки  Крим,

Апеляційних господарських судів є 11, апеляційних адміністративних судів утворено 7.  В апеляційних судах утворюються судові палати. У складі загального апеляційного суду утворюються судові палати: • у цивільних справах, • у кримінальних справах.

 Якщо місцеві суди, розглядають справи виключно у першій інстанції, то апеляційні суди:

 

   розглядають справи в апеляційному порядку відповідно  до  процесуального закону;

  розглядають по першій інстанції справи, визначені законом  (крім апеляційних господарських і адміністративних судів);

   ведуть та аналізують судову статистику, вивчають і узагальнюють судову практику;

  надають методичну допомогу у застосуванні законодавства  місцевим судам;

  здійснюють інші повноваження, передбачені законом.

Отже, помилка, допущена місцевим судом  може бути виправлена у суді апеляційному. 

 

Які кримінальні справи підсудні  апеляційним судам у першій інстанції?

 Апеляційному суду Автономної Республіки Крим, апеляційним  судам областей, міст Києва та Севастополя підсудні такі кримінальні  справи:

  про злочини проти основ національної безпеки України, передбачені статтями 109-114 Кримінального кодексу України  (ст. 109. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення  конституційного ладу або на захоплення державної влади; ст.  110.  Посягання на територіальну цілісність і недоторканність  України;  ст. 111.Державна зрада;  ст. 112. Посягання на життя державного чи громадського діяча;  ст. 113. Диверсія;  ст. 114. Шпигунство);

  про злочини, за вчинення яких Кримінальним кодексом України передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі   апеляційними  спеціалізованими судами  є: апеляційні господарські  суди та апеляційні  адміністративні суди, які  утворюються в апеляційних  округах відповідно до Указу  Президента України.

(ст. 112. Посягання на життя державного чи громадського  діяча;   ст. 115. Умисне вбивство;    ст. 348. Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця;       ст. 379. Посягання на життя судді, народного засідателя чи  присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя;    ст. 400. Посягання на життя захисника чи представника  особи у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги; ст. 404. опір начальникові або примушування  його до порушення службових обов’язків;      ст. 438. Порушення законів та звичаїв війни;   ст. 439. Застосування зброї масового знищення;   ст. 442. геноцид;   ст. 443. Посягання на життя представника іноземної держави);

• про злочини, у вчиненні яких обвинувачено суддю. Суддя, який брав участь у вирішенні справи у суді першої інстанції  не може брати участі розгляді справи у суді  апеляційної інстанції.

 

Що таке касаційне оскарження?

Касаційна скарга подається уже щодо рішення, яке набуло  законної сили.

Підставами для касаційного оскарження можуть бути:

  неправильне застосування судом норм  матеріального права;

 

  порушення норм процесуального права.

 Касаційна інстанція не встановлює факти,  а вирішує лише питання щодо права.

 

 Яке призначення вищих спеціалізованих судів?

 Судами касаційної інстанції  є вищі спеціалізовані суди.

Вищі спеціалізовані суди є третьою ланкою у відповідній системі   спеціалізованих судів і покликані забезпечувати право на касаційне  оскарження ухвалених спеціалізованими судами рішень.

Вищі спеціалізовані суди знаходяться у місті Києві.

Вищий спеціалізований суд:

  розглядає в касаційному порядку справи  відповідної  судової  юрисдикції, а також  інші справи у випадках, визначених процесуальним законом;

  веде та аналізує судову статистику, вивчає й узагальнює судову практику;

  надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції України та законів у судовій практиці на основі її узагальнення  та аналізу судової статистики;  дає  спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз’яснення з питань застосування законодавства  щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції;

  здійснює інші повноваження, передбачені і законом.

Розгляд справ у вищому спеціалізованому суді здійснюється колегіально.

 

Які підстави перегляду судових рішень Верховним судом України ?

         Верховний суд України переглядає судові рішення у справах виключно з підстав зазначених відповідними процесуальними кодексами України.

Сторони та інші особи, які брали участь у справі, мають право подати заяву про перегляд судових рішень після їх перегляду в касаційному порядку.

Заява про перегляд судових рішень може бути подана виключно з підстав:

Неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

Встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом.