flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Критичний відтік кадрів із судової системи: петиція до Президента набрала необхідну кількість голосів

29 червня 2023, 10:49

Петиція до Президента України щодо критичного відтоку кадрів із судової системи через вкрай низький рівень оплати праці набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Про це повідомив народний депутат Сергій Демченко.

«Це ще один показник актуальності та масштабності вказаної проблеми», – зауважив Демченко.

Він пояснив, що більшість працівників апаратів місцевих судів за пророблену ними роботу в кінці місяця отримують «на руки» близько 6 тисяч гривень.

«Такий стан речей руйнує судову систему. Працівники апаратів намагаються перейти на місця з кращими умовами праці. Молоді співробітники, пропрацювавши декілька місяців, йдуть із посад, оскільки обсяг роботи та відповідальність того ж секретаря судового засідання аж ніяк не співмірні з його оплатою праці», – зазначив нардеп.

Він додав, що:

  • такі обставини зумовлюють надмірне завантаження працівників апаратів судів та високу плинність кадрів у системі;
  • судова влада не може вирішити цю проблему, адже розпоряджається коштами, які їй виділяє Уряд;
  • система, за якої одного року Кабмін виділяє кошти на преміювання працівників судів і вони отримуватимуть нормальну зарплату, а в наступному не виділяє і зарплати стають вдвічі меншими, не є адекватною;
  • незалежність – надважлива ознака судової системи;
  • саме тому зареєстрований ще у 2021 році законопроєкт №6311 спрямований на забезпечення прозорої, незалежної системи фінансування оплати праці працівників апаратів судів.

«Розуміючи пріоритетність воєнних видатків, профільним комітетом було прийнято висновок рекомендувати законопроєкт 6311 до прийняття з набуттям його чинності наступного року після закінчення воєнного стану. На жаль, ситуація вже дійшла до того, що працівники судів змушені говорити про проблеми системи публічно, численно звертатися до Верховної Ради, писати петицію очільнику держави», – підсумував депутат.